Vihdoin se on auki.
Keskeisellä paikalla Singaporen historiallisen keskustan ytimessä, Padang-aukion laidalla, entisen Korkeimman oikeuden ja sen vieressä olevan kaupungintalon (City Hall) tiloissa, toimii nyt huikea taidegalleria monine kiinnostavine yksityiskohtineen.
Singapore-oppaan sivulla 182 museo on numeroiden 36 ja 37 tiloissa. Tämä blogimerkintä täydentää sivujen 92 ja 93 taitteessa olevaa tekstiä.
Huikea sisäaula on rakennettu kahden historiallisen rakennuksen väliin siten, että molempien rakennusten alkuperäinen muoto säilyy.
Taide vetoaa moniin, toiset eivät jaksa innostua. Tässä tapauksessa kyseessä on kuitenkin paljon muutakin, ennen muuta kahden keskeisen historiallisen rakennuksen avautuminen. Molempiin rakennuksiin pääsee ilmaiseksi aina, kun museo on avoinna (jp 10-19, pe suljetaan klo 21).
Nähtävää onkin, etenkin korkeimman oikeuden rakennuksessa.
Korkeimman oikeuden rakennuksen aulassa on installaatio, jossa on käytetty historiallisia huonekaluja ja muita elementtejä uhkean rakennuksen alkuperäisistä tavaroista.
City Hall avattiin Englannin siirtomaa-ajalla 1929. Korkeampi ja näyttävämpi Korkein oikeus avattiin vain viikkoja ennen toisen maailmansodan alkamista, elokuussa 1939.
Vuonna 2005 pääministeri Lee Hsien Loong ilmoitti, että molemmat rakennukset tullaan muuttamaan Singaporen kansallisgalleriaksi. Kesti 10 vuotta, kunnes ovet avattiin vuoden 2015 lopussa.
Arkkitehtuurikilpailun voitti ranskalainen studioMilou Architecture. Ideana on yhdistää kaksi erillistä rakennusta toisiinsa siten, että kaikki uudet rakenteet ovat rakennusten välissä (se alue oli ennen parkkipaikka ja autojen kulkuväylä - no, voisi sanoa jopa "katu" :-) ) . Isot pylväät kannattelevat valoisaa kattoa, joka sekin on hieno.
Uusi katto yhdistää rakennukset, lisäksi kuvassa oikealla näkyy, kuinka uusi katto peittää myös Korkeimman oikeuden kirjaston kupolin.
Museon taidekokoelmat ovat moninaiset. Vanha kaupungintalo keskittyy Singaporen taiteeseen, Korkein oikeus puolestaan Kaakkois-Aasian taiteeseen. Alakerroksissa on paljon lapsille tarkoitettuja tiloja, myös interaktiivisia sellaisia, ja kauppoja ja ravintoloita.
Koko rakennus tulvii inspiroivia näkymiä, ja pelkkä käyminen rakennuksessa (ilman pääsylippua) antaa paljon kokemuksia. Suosittelen!
Korkeimman oikeuden kirjastokupoli on nyt uuden katon alla, ja viehättävä lisäys kokonaiskuvassa.
Kaksi kulkusiltaa yhdistää rakennuksia. Liikkuminen rakennusten välillä on vaivatonta ja näin syntyy yhtenäinen kokonaisuus.
Useista ravintoloista ja baareista merkittävin on Smoke & Mirrors, joka on maisemabaari Kaupungintalon viidennessä kerroksessa.
Maisema avautuu Padangin suuntaan. Tästä näkövinkkelistä voisi katsella F1-osakilpailua, mutta 2017 koko baari oli pankkien buukkaama. Harjoituksia olisi pystynyt katsomaan perjantaina olematta pankkiiri - mutta silloinkin sisäänpääsystä perittiin S$185, tosin kaksi drinkkiä kuului hintaan.
Maisema Marina Bay Sands -hotellin suuntaan Padang-aukion yli.
Maisema itään. Vasemmalla Stamford-hotelli, oikealla Kongressikeskuksen alue hotelleineen ja toimistotorneineen.
Kaupungintalon ulkoseinä on säilytetty mahdollisimman hyvin, jolloin kantavat rakenteet ovat rakennusten keskellä. Alhaalla oikealla näkyvät rullaportaat, jotka vievät maan alla olevalle lippukassalle.
Korkeimman oikeuden rakennuksessa on säilytetty kaksi vanhaa putkaa (niitä oli yhteensä 12). Putkat on jätetty alkuperäiseen kuntoon. Karu selli eikä mikään karuselli, koska kovan penkin ohella putkassa oli pelkkä reikä lattiassa - ja vessa vedettiin ulkopuolelta. Täältä syytetty vietiin kuulemaan tuomionsa, joka saattoi myös olla kuolemantuomio.
Molempiin rakennuksiin, ravintoloihin, kahviloihin ja baareihin ja muutamaan taide-elämykseenkin pääsee tutustumaan ilmaiseksi, kunhan ei mene näyttelyhalleihin.
Museo on auki jp, la - to 10 - 19, pe 10 - 21.
Vain kansalaiset pääsevät näyttelyihin sisään ilmaiseksi.
Suomalaisten täytyy maksaa S$20 pysyviin näyttelyihin, ja jos on erikoisnäyttelyitä, normaalisti S$10 lisää, tai S$30 yhteislipusta.
_____
Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Singapore-blogi.
Lisätietoja Singaporesta ja Singapore-opaskirjasta saat täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti